4 min read

Effectief thuiswerken –
Hoe doe je dat?

Kan je thuiswerken? Dan moet je thuiswerken. Dat heeft de Nederlandse overheid besloten naar aanleiding van het Coronavirus. Het klinkt heerlijk, lekker in je eigen huis in alle rust je werk doen. Dat kan het ook zijn, maar voor veel mensen die het niet gewend zijn is het ook een uitdaging.

Bij Every Day werken we graag digitaal. Het maakt dan natuurlijk niet uit of je dit op kantoor, op de bank of in de speeltuin doet. Wil dit dan zeggen dat het gemakkelijk is? Nee, zeker niet. Het vraagt wel wat aanpassingen. Wij zetten daarom graag onze tips voor jou op een rijtje om je op weg te helpen.

Heb jij zelf nog goede aanvullingen?

We ontvangen graag jou tips.
Deel je tips!

Tip 1 | Doe alsof je niet thuiswerkt

En daarmee bedoelen we: richt je dagen hetzelfde in als je op kantoor zou doen. Dat betekent dezelfde structuur als een normale werkdag met pauzes rond dezelfde tijden. Alleen dat praatje bij de koffieautomaat wordt natuurlijk wat korter. Mensen zijn gewoontedieren. De structuur van de dag zit in ons en hoe meer je hiervan afwijkt, hoe moeilijker het wordt om te focussen. Hoe verleidelijk het dus misschien ook is: sta net zo vroeg op als normaal en ga aan de slag!

 

 

Tip 2 | Geen collega’s aan je bureau, dus minder afleiding

Dat is helaas niet onze ervaring. Want er zijn thuis net zoveel afleidingen als op kantoor. Zeker nu de overheid heeft besloten ook kinderen thuis te houden. Probeer die strategie maar eens te schrijven als je peuter van 6 op de muren aan het kleuren is. Of als je kat in de gordijnen hangt. Onze tip: richt een goede werkplek in waar je rust hebt. Alleen dan ervaar je de voordelen van rust en dan is het best wel een beetje fijn dat de collega’s er af en toe niet zijn.

Tip 3 | Maak gebruik van technologie!

Er zijn enorm veel tools die het thuis samenwerken en communiceren veel makkelijker kunnen maken. Zo werken wij dagelijks met onder andere de volgende tools:

  • Slack (gratis chatprogramma voor interne communicatie)
  • Zoom (betere versie van Skype)
  • Teamviewer (zo kun je makkelijk je scherm delen of meekijken en het is nog gratis ook)
  • Monday (houdt ook thuis overzicht in je projecten en taken)
  • VPN (zo kan je altijd en overal bij je bestanden op de server)

En vergeet niet: bellen kan natuurlijk ook nog 😉

 

 

Tip 4 | Werk in blokken

Niemand is de hele dag geconcentreerd. Wij hebben een creatief beroep, dan is het nog lastiger om geconcentreerd te blijven werken. Om toch kwaliteit te kunnen blijven leveren werken we dus in blokken. Deel je dag slim in en plan blokken van maximaal 2 uur. Stel je zelf een doel bij elk werkblok en neem minimaal 15 minuten pauze als je een werkblok hebt afgerond. Blijf dit structureel zo doen en je zal versteld staan over wat je hebt afgerond aan het einde van de dag!

Tip 5 | Plan je energie

Je hebt ochtendmensen en avondmensen. En niemand kent jou beter dan jijzelf. Alleen jij weet wanneer jouw energie op een dag het beste is. Maak hier gebruik van! Je werkt thuis, dus niemand vertelt je nu wanneer je wat moet doen. Dat betekent dat je het lekker zelf mag bepalen. Werk je beter in de namiddag? Ga dan in de ochtend wat voor jezelf doen. Of juist een ochtendmens? Gebruik dan de eerste werkuren om je belangrijkste to do’s af te vinken.

 

Tip 6 | De kracht van pauze

Een goede pauze is goud waard. Een veelgemaakte fout bij pauzes is social-media. Dit is wat ons betreft geen pauze! Klap je laptop dicht en ga buiten eens een rondje lopen. Wel genoeg afstand houden vanwege het Coronavirus natuurlijk. Of ga juist aan de slag met wat huishoudelijke taken. Door je brein even volledig op iets anders te richten zal je zien dat je in het volgende werkblok direct uit de startblokken schiet!

 

Tip 7 | Big brother is watching you!

Heb jij nou echt grote problemen met je concentratie thuis? Dan hebben we nog een bijzondere tip voor je: stream continu met een collega. Je hoeft niet te praten natuurlijk, maar omdat de videocall continu aanstaat heb je het gevoel alsof je collega continu meekijkt. Spreek doelen af met elkaar en houd elkaar zo scherp!

Zo dat waren ze. Onze 7 tips om effectief thuis te kunnen werken. Er zijn er natuurlijk nog veel meer en je moet vooral doen wat bij je past. Wij hopen je hiermee een beetje op weg te helpen. Mocht je zelf nou nog goede tips voor ons hebben, dan horen wij ze natuurlijk graag!

Most read

| Thijs Seelen

Mogelijkheden & valkuilen van OpenAI en ChatGPT voor Online marketing

| Manouk Dudok

Every Day is het beste stagebedrijf! 🚀

DIA Dutch interactive awards
| Sander Dircken

DEB genomineerd voor Dutch Interactive Awards (DIA)!

| Wouter Koen

Onderdeel van Dutch Digital Agencies

| Nicolette van 't Westeinde

Summer Vibes met Every Day ☀️

Word slimmer en mis nooit een update

Maak vandaag het verschil met de kennis van morgen door de inspiratie uit onze nieuwsbrief over trends, projecten en andere ontwikkelingen.

Ruim 200+ ambitieuze ondernemers en marketeers zijn al aangemeld!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
1 mailing per maand